HírfolyamA Felügyelő Bizottság közleménye

2016-11-28 Posted by fotitkar

Felügyelő Bizottság 2016. december 06-án 13:30 órakor ülést tart a budaörsi körépület tanácstermében.

Napirendi pontok:

 1. Az MRSZ 2017. évi költségvetése tervezetének megtárgyalása.

A testület ülése nyilvános, azon az MRSZ tagjai részt vehetnek.

    Hidas Sándor

a Felügyelő Bizottság

         elnöke

 

 

Vészhelyzeti helyzetjeladók használati kötelezettsége

2016-10-28 Posted by fotitkar

Tisztelt Partnereink!

A 965/2012/EU rendelet értelmében a Part NCC, Part NCO fejezetek életbeléptetésével egyidejűleg kötelezővé vált a vészhelyzeti helyzetjeladók (Emergency Location Transmitter – ELT) alkalmazása. A részletes tájékoztatót, illetve az érintett légijármű kategóriákat az alábbi, letölthető anyagban találják. Az anyag egy része angol nyelvű, fordításról később intézkedünk.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy jelen értesítő kiadásától számítva az érintett légijárművek légialkalmassági felülvizsgálatára csak működőképes és engedélyezett ELT megléte esetén kerülhet sor.

Üdvözlettel

Balogh György

FLF Vezető, MRSz

03b_2016_flf_vez-int-elt

Repülős börze

2016-09-26 Posted by fotitkar

Kedves Érdeklődők!

A farkashegyi repülőtér BHG hangárjában 2016. október 2-án repülős börze lesz, amelyen régi, megunt, felesleges, vagy csak többlet repülős relikviákat, és egyéb kincseket lehet cserére, vagy eladásra kiállítani. Akit érdekel, a csatolt mellékletben olvashatók a részletek:

repulos-borze2016_lhfh

Tájékoztató modellező pálya használatáról a Budaörsi Repülőtéren

2016-09-15 Posted by fotitkar

A Magyar Repülő Szövetség lehetőséget biztosít a modellező pálya használatára a Budaörsi Repülőtér területén az alábbi feltételek szerint:

1. A helyszín megközelítése: tömegközlekedéssel 87, 187 busz Kelenföldről (Budaörsi Repülőtér megálló) vagy személygépkocsival (1112 Budapest Kőérberki út 36A). A portán szükséges megadni a résztvevők nevét és a látogatás célját. Parkolási lehetőség a Microburst épület mellett, a portás utasításai szerint.

2. A repülési terület a körépület keleti oldalán, a Check Point Club közelében, a mellékelt ábrán jelölt helyen található.

3. A helyszínre érkezés előtt indokolt felvenni a kapcsolatot a Repülés Tájékoztató Szolgálattal a +3620 777 9104 telefonszámon, mivel a repülőtér napi működése és/vagy rendezvények alkalmával korlátozások lehetnek a modellező pálya használatára vonatkozóan.

4. A tevékenység megkezdése előtt a használó köteles személyesen, a körépületben található toronyban a Repülés Tájékoztató Szolgálatot értesíteni a várható tevékenységről, használt eszközök számáról és számla ellenében megfizetni az 1000 ft/repülő eszköz napi díjat.

5. A Repülés Tájékoztató Szolgálat munkatársa tájékoztatást ad a repülőtérrend vonatkozó részeiről, amit a terület használói az összeg megfizetésével és a pálya igénybevételével magukra nézve kötelezően elfogadnak.

6. A modellező pályát mindenki saját felelősségére használja, az itt bekövetkezett esetleges káresetekkel, sérülésekkel kapcsolatban a Magyar Repülő Szövetséget semminemű felelősség nem terheli, kártérítési igény nem érvényesíthető.

7. A körépület oldalában található CheckPoint Clubban – nyitvatartási időben – ingyenes elektromos töltési lehetőség és WIFI használat biztosított.

8. Maximális repülési magasság 20 m.

Elérhetőségek:

1. Budaörs Repülés Tájékoztató Szolgálat: +3620 777 9104

2. Budaörs Repülőtér Vezető: +3620 777 9123

Nyitva tartás:

1. Április –október 07:00 – napnyugtáig (helyi idő)

2. November- március 08:00 – napnyugtáig (helyi idő)

Modellező pálya területrajza

Budaörsi Repülőtér adatai

Reptérkép

Tájékoztató

Tájékoztatás doppingellenes tevékenységről

2016-09-12 Posted by fotitkar

Tisztelt Tagság!

A MOB legutóbbi Doppingellenes tevékenységről szóló tájékoztatóján elhangzottak alapján felhívjuk versenyzőink figyelmét, hogy a WADA (nemzetközi doppingellenes szervezet) doppingellenőrei a verseny helyszínén a versenyszámot követően is ellenőrizhetik a sportolót. Amennyiben a szervezetében dopping szernek minősülő anyagot találnak, a sportolóval szemben doppingvétség miatt eljárás indul. Amennyiben a sportoló a dopping vizsgálat során nem működik együtt (nem járul hozzá a minta vételhez) az szintén doppingvétségnek minősül. Az alkohol, a drogok kiemelten doppingszereknek számítanak, akkor is, ha a versenyző azt a versenyszám befejezése után itta (szedte be). Bizonyos gyógyszerek – ha nem igazolhatóan orvosi kezelés során írták fel azokat – szintén doppingszereknek minősülnek. A tiltólistán olyan ártalmatlannak tekinthető szerek is szerepelnek, mint pl. a Béres csepp, vagy bizonyos allergiára szedhető gyógyszerek (antihisztaminok). A szabályok nem tudása nem mentesíti a sportolót a következmények alól. Jól gondoljátok meg, hogy egy eredményes nap után mikor gurítotok le akár egy korsó sört is!

Kerekes László

Elnökségi tag

Bővült a paletta: Annex II légijárművek vizsgáztatása, karbantartási programok jóváhagyása

2016-08-23 Posted by FLF vezető

Tisztelt Partnereink!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy meglevő HU.MG.0139 sz. EASA-s légialkalmassági felülvizsgálati engedélyünket kibővítve megkaptuk a légügyi hatóságtól a HgCAA.MG.0139. számú engedélyünket is, mely feljogosítja az MRSz-t arra, hogy légialkalmassági felülvzsgálatot végezzen és arról Légialkalmassági Felülvizsgálati Tanúsítványt állítson ki, vagy hosszabbítson az ún. ANNEX II kategóriájú légijárművekre – az MRSz esetében az alábbi típusokra:

 • AN-2
 • PZL 101
 • R-26S-, és SU Góbé

így a jövőben ezen típusok esetében sem kell a hatósághoz fordulni a légialkalmassági vizsgálat ügyében, hanem azt egyidőben az éves karbantartás utáni minősítéssel egyszerre el tudjuk végezni Önöknek.

HgcaaMG0139_engedely_MRSz_20160811

Szükség esetén a fenti típusokra egyszeri repülési engedélyt is ki tudunk adni, amennyiben arra szükség van karbantartás, vagy légialkalmassági felülvizsgálat érdekében.

Értesítjük továbbá Önöket,  hogy mostantól az MRSz-nek jogosultsága van a karbantartási programok ún. indirekt jóváhagyására, azaz nem szükséges a légügyi hatóság jóváhagyását kérni az újonnan elkészülő karbantartási programokhoz, azokat az MRSz is jóváhagyhatja, és a hatósághoz tájékoztatásképpen kell beküldeni. Ez lényegesen felgyorsítja a karbantartási programok hatályba léptetésének folyamatát.

Azon érdeklődőknek, akiknek nincs éves CAMO (FLF) szerződése, külön megbízás ellenében tudjuk légijárművükhöz elkészíteni, illetve frissíteni a karbantartási programokat, míg szerződött partnereink számára ezeket az éves díjban foglalva biztosítjuk.

Üdvözlettel

Balogh György

FLF (CAMO) vezető

2016-08-23 Posted by FLF vezető

TÁJÉKOZTATÓ A 2016. augusztus 25-én életbe lépő új üzembentartási szabályokkal kapcsolatban

Tisztelt Ügyfeleink!

Az alábbi tájékoztatóval szeretnénk az Önök légi tevékenységének zavartalanságát elősegíteni. Kérjük, olvassák el figyelmesen.

 1. MRSZ Üzembentartási engedélyének meghosszabbítása:
  Örömmel értesítjük Önöket, hogy az MRSz H-139. számú üzembentartási engedélye 2017. április 20-ig meghosszabbításra került. Kérjük mindazon partnereinket, akiknek légijárművei MRSz üzembentartásban vannak, hogy az alábbi linken elérhető üzembentartási engedély másolatot kinyomtatás után minden érintett légijármű fedélzeti dokumentációjában, valamint hivatali helyiségeikben tegyék elérhetővé.

mrsz_uzembentartasi engedely_20160815_share

 1. Változások az üzemben tartásban: PART-NCO és PART-SPO bevezetése Magyarországon:

Amint arról már korábban is tájékoztattuk Önöket, a légi járművek üzemben tartásához kapcsolódó műszaki követelményeknek és igazgatási eljárásoknak a 216/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében történő rögzítéséről szóló 965/2012/EU rendelet Part-NCO része 2016. augusztus 25-én hatályba lép.
A korábbi légi munkavégzés (Aerial Works) feltételrendszerét felváltó új szabályozás ( PART-SPO, egyedi műveletek, pl. mezőgazdasági repülés, transzparens vontatás) 2017. április 21-én lép életbe.

A fenti rendelet továbbra sem vonatkozik a nemzeti hatáskörben szabályozott (ANNEX II.) légijárművekre, azokat a 20/2002 rendelet szerint kell továbbra is üzemben tartatni (pl. Góbé, AN-2, PZL-101).
A fenti rendeletek bevezetésének elsődleges hatásai az MRSz által üzemben tartott nem ANNEX II. kategórájú légijárművekre:

Part NCO:

 • Nagyon szigorúan elkülönül egymástól a toborzási (bemutató,- ismertető, stb.) célú rövid időtartamú repülés, és az utas,-séta,- stb. jogcímen történő repültetés.
  Toborzási (bemutató,- ismertető, stb.) célú rövid időtartamú repülés:

  • erre a célra létrehozott szervezet keretein belül történhet (magántulajdonos magángépén nem, lásd még a 2.4. pontot!)
  • csak rövid idejű lehet
  • nem eredményezhet nyereséget
  • csak a szervezet pénzügyi tevékenységének töredékét teheti ki – a költségek csökkentése szintjén
  • az így repültetett szervezeten kívüli személyek repültetése marginális kell, hogy legyen a szervezet repülési tevékenységéhez viszonyítva

Utas,-séta,- stb. jogcímen történő repültetésre (kuponos akciók is!!!) az MRSZ üzembentartási engedélye most sem és a jövőben sem nyújt jogalapot, az a kereskedelmi légiszállítás(CAT) kategóriájába fog tartozni az ahhoz szükséges hatósági engedéllyel és szervezeti háttérrel.

 • augusztus 25-i dátummal megszűnik az üzembentartási rendszer könnyített (AOP) formája az ANNEX II-n kívüli gépekre, és csak az ANNEX II légijárművekre (20/2002 rendelet szerint AOP), illetve a kereskedelmi légiszállításhoz (CAT) marad érvényben üzembentartási kötelezettség (AOC).

Az NKH LH döntése alapján a folyamatosság biztosítása érdekében az MRSz üzembentartási engedélye érvényben marad 2017. április 20-ig, ezért jelenlegi, üzembentartásra szerződött partnereinknek nem kell most, a szezon közben kényszerűen földre kényszerülniük a lajstromozási bizonyítványok módosítása miatt. Azon légijárművekre, melyekre a PART-NCO bevezetése okán a jövőben nem kell üzembentartási szerződés, a téli szezonban lesz idő a szükséges adminisztrációt elvégezni. Ezzel, és ennek díjaival kapcsolatban a későbbiekben fogunk tájékoztatást adni.

 • A Part_NCO alapján, külön engedély nélkül végezhető tevékenységek az adott egyesület, vagy képző szervezet tulajdonában levő, vagy általa bérelt légijárművel:
  • toborzási (bemutató) célú repülés (rövid idejű útvonalrepülést is ideértve)
  • ejtőernyős ugratás
  • vitorlázó repülőgép vontatás
  • műrepülés
  • versenyrepülés
  • légibemutatókon való repülés
  • képzési repülés ( csak engedélyezett képző szervezeten keresztül)
 • Magánszemélyek által tulajdonolt légijárműveken a Part-NCO szabályai szerint csak olyan közvetlen költségmegosztásos repülés végezhető, ahol a tulajdonos is részt vesz a repülésben, a fedélzeten levők száma legfeljebb 6 fő és a közvetlen költségeket a pilóta is viseli.
 1. PART-SPO:

A Part –SPO szabályozza az ún. egyedi műveletek (régebben légi munkavégzés) azon területeit, melyek nem esnek sem a kereskedelmi légiszállítás (személy,-áru,-poggyász, CAT) sem pedig a Part NCO által engedélyezett kategóriába. Más szavakkal, a magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok tulajdonában levő légijárművekkel végzett minden olyan tevékenység, amely nem privát célú repülés, és nem kereskedelmi légiszállítás, egyedi műveletnek minősül, és előzetes engedélyhez kötött – ezt az engedélyt kell 2017. április 21-ig az érdekelteknek megszerezniük.

A fenti témákban 2016. szeptember 9 (péntek) 14.00 órai kezdettel, 17.30-ig a budaörsi repülőtér körépületének aulájában konzultációra adunk lehetőséget minden jelenleg szerződött partnerünknek a hatóság munkatársaival is.

Kérjük, akik érdeklődnek, legyenek szívesek 2016. szeptember 1-ig megadni azok nevét, akik a konzultációra eljönnek, szervezetenként legfeljebb 2 főt jelölve.

 

Üdvözlettel

 

Mészáros László s.k.

Elnök, MRSz

Magyar siklóernyős győzelem Szlovéniában